Kategorier
Aktuelt

Hva betyr kultur?

Skrevet av Anja Natacha Sandvik.

Jeg kommer fra Modum en liten bygd en halv time utenfor Drammen. Å få vokse opp her på bygda har vært fint, men kjedelig til tider. Jeg har fått mange fine minner herfra, men de har vært skapt på egenhånd. Det var dager vi satt på fotballbanen her i Åmot ellers var ute å grilla eller bada på sommeren. Til tider har jeg savnet og hatt noe form for kultur i nærheten. Vi har alltid måtte dra ganske langt for å oppleve arrangementer, som konserter i Oslo eller kinoen i Drammen.

Jeg husker den ene gangen jeg og en venninne skulle på kino, vi skulle se den nye Joker filmen som var veldig populær på den tida. Tanken gikk rett til Drammen kino som er en halvtime unna med buss fra der vi bor. Vi sjekka ikke engang om kinoen i Vikersund hadde filmen, tanken gikk rett til Drammen. Jeg tenkte ikke så mye over det, for vi drar alltid langt for kultur opplevelser, selv om Modum har kultur som jeg kan delta på. Så hvorfor har jeg ikke gitt bygda mi en sjanse?

Jeg ble først introdusert for Bizzy da jeg startet på videregående, for å være ærlig så brydde jeg meg ikke så mye om det og jeg tenkte at jeg kommer mest sannsynlig til å ikke trenge appen. Det var ikke før jeg tok Bizzy som valgfag, da jeg startet i andre klasse, at jeg åpnet øynene for Bizzy og det de gjør for unge her i Viken.

Det er en annen ting å vite hva de gjør for unge enn å kunne faktisk se og oppleve det selv. Det fikk jeg se da jeg sto på stand for Bizzy på Geolaben på Kongsberg Bergverksmuseum og det var nok da jeg innså hvor viktig det er for unge å oppleve kultur i nærområdet sitt. Kultur trenger ikke bare å være store konserter og musikk som jeg trodde før.

Kultur kan rett og slett være et sted som et ungdomshus der unge kan være for å skape nye minner og venner.

Det var et kulturtilbud her i Modum for oss som gikk på ungdomskolen. Jeg husker godt at guttene i klassen dro på Klubben men det gjorde ikke jeg. Jeg følte at jeg ikke trengte det. Det var ganske synd at jeg hadde den tankegangen for jeg ga dem aldri en sjanse. De jeg har snakket med i senere tid som dro på klubben er takknemlig for at de hadde et sånt tilbud. Jeg som nå er noen år eldre, vil oppfordre alle som har et sånt tilbud i nærområdet sitt til å dra og hvert fall prøve det ut og hvis det ikke var noe for deg så er det helt greit. For all kultur er ikke for alle. Alle kommuner store eller små burde virkelig skaffe seg et sånt tilbud for ungdommer.

Bizzy har ikke bare fått meg til å innse hvor viktig kultur og kulturtilbud for unge er, men jeg har selv lært en del av å ha det som et valgfag, Bizzy er en eventapp for ungdommer mellom 13 til 21 år her i Viken og appen blir markedsført av oss ungdommer på Åssiden videregående skole. Det tenker jeg er et utrolig smart valg av dem. Vi ungdommer vet best hvordan vi skal nå ut til andre ungdommer og kompetansen jeg har fått av å nå ha det som et valgfag etter ett år er mye og undervurdert. Jeg har lært hvor viktig samarbeid er og hvordan alle oss i bizzycrewet trenger hverandre til å nå de forskjellige målene vi har satt for både appen og de forskjellige plattformene Bizzy er på.

Følg oss på Instagram @bizzyappen

Kultur er noe vi trenger, det former oss til den vi er og hva vi føler

Jeg hadde tenk til å avslutte teksten min med hvorfor kultur er så viktig for meg, men jeg innser at jeg ikke klarer å sette ord på det. Jeg er bare 18 år gammel og jeg har mange år foran meg hvor jeg skal oppleve mer og nye former for kultur. Kanskje når jeg er 80 år gammel klarer jeg å sette ord på det, men det jeg vet er at penger bør ikke være en stopper for ungdommens kulturopplevelser

Journalist: Anja Natacha Sandvik